Announcement

Collapse
No announcement yet.

Training Progress Order from the NKVD

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Training Progress Order from the NKVD

    On February 16 1943, the 64 Army receives a Secret Order #0804, checking on the results of the progress of combat training during 12, 13 and 14 February 1943.

    My question is, this order was not signed by General Shumilov the commander of the 64 Army but by:

    Head of the NKVD of the Stalingrad area, the Commissioner of State Security Grade III Voronin.

    Why is a NKVD officer issuing such an order and not the army commander?

    Thanks for any help on this question.

    Dann

  • #2
    Do you have a link to it ?
    There are no Nazis in Ukraine. Idiots

    Comment


    • #3
      No, I lost the link...but here it is in Russian:

      Приказ по войскам 64 армии о результат ох проверки хода боевой подготовки
      в 36, 15 гвсд, 204, 173 сд

      гор. Сталинград 16 февра 1943 г.
      Действующая армия
      №084 [Секретно}

      При проверке хода боевой подготовки 12, 13 и 14 февраля 1943 г. моим заместителем генерал-майором Васильевым, начальником штаба армии генерал-майором Ласкиным, начальником [отдела боевой подготовки] армии генерал-майором Клементьевым и начальником оперативного отдела штарма полковником Лукиным в 36 и 15 гвсд, 204 и 173 сд установлено:

      1. Некоторые дивизии (36 гвсд, 204 сд) к регуляр-ным занятиям приступили только с 12 и 13 февраля. Занятия проводятся вяло и недостаточно про дуктивно. В планах занятий не охвачены группы обучаемых и разделы подготовки", объем программы, указания по подготовке согласно командному и на-чальствующему составу и не соблюдены требования моих приказов за № 03 и 029** по вопросам организации и метода изучения боевого устава, а также порядка проведения занятия с подразделениями.

      2. Боевые уставы, части 1 и 2, в частях еще как
      следует не изучаются.

      3. Оружие, состоящее на руках, почищено и приведено в порядок, но в некоторых дивизиях (204 сд) обнаружено много оружия, еще не почищенного и заржавленного. Заручное оружие на ДОЛ содержится неудовлетворительно. Допускается складывание автоматического оружия, минометов и ПТР в беспорядочные кучи (в 173 сд), причем большая часть этого оружия - пулеметов и ПТО еще не почищена.
      Осмотр оружия, ремонт его в полковых и дивизионных оружейных мастерских делается бесгшано-во. В дивизиях не чувствуется твердой целеустремленности, чтобы в кратчайший срок обогатить каждую боевую часть вполне исправным оружием.

      4.Состояние дисциплины. В 173 сд наряд дневальных, дежурных и сторожевых постов несут службу удовлетворительно. В 204 сд, 36, 15 гвсд строевая выправка бойцов и даже командиров на низком уровне. Одежда носится неряшливо, в расстегнутом виде. Многие ходят без пояса, встречается содержание одежды и снаряжения в разорванном виде. Командный состав не требователен по под-держанию внешней и внутренней дисциплины.

      5. Техническое и хозяйственное имущество приводится в порядок медленно. Кухонные очаги в частях не оборудованы, пища варится под открытым небом. Разделка продуктов производится
      в общежитии поваров (706 сп, 204 сд).

      6. Журналы боевых действий частей не отражают всей полноты операций и отдельных эпизодов, а ведутся как дневники событий. Записи в журнапах производятся нерегулярно, с большим
      опозданием. К обобщению и изучению боевых действий начсоставом и всем личным составом части и соединения только приступают.

      7. Санитарная обработка в частях проведена. Хорошо налажена мойка личного состава и дезинфекция одежды в 173 сд.
      С целью устранения отмеченных недочетов и использования учебного времени по прямому целеустремленному назначению приказываю:

      1. Всем командирам соединений и отдельных частей организовать боевую подготовку в строгом порядке, указанном моими приказами за № 03 и 029. План занятий разработать на срок до 1 марта 1943 г. Учебный день установить 10 часов, сокращенные учебные дни по 6 часов. В часы командирской учебы занятия с красноармейцами проводить под руководством подготовленного и проинструктированного младшего командного состава. Тактическую подготовку с подразделениями (отделение, взвод, рота) проводить только по новому боевому уставу пехоты Красной Армии. Специальные подразделения обучить действиям и взаимодействиям в бою совместно с пехотными подразделениями.

      2.Провести смотр всего оружия. Исправное тщательно почистить и организовать бережное хранение. Неисправное оружие отремонтировать в полковых и дивизионных мастерских. Обратить особое внимание на приведение в порядок оружия, находящегося в складах ДОП.
      Работу по приведению оружия в полное ис-правное состояние провести организованно по специально разработанному плану. Оружие, состоящие на руках, привести к нормальному бою.

      3.Наряду с тактической подготовкой про-вести строевую подготовку во всех без исключения подразделениях. Обратить особое внимание на строевую выправку, четкое выполнение перестроений, ружейных приемов, рукопашного боя и метания фанат (зажигательных бутылок).
      Бойцам и командирам на занятиях выходить опрятно одетыми.
      Провести решительную борьбу с неряшливыми и небрежно относящимися к сбережению оружия, снаряжения и одежды. Организовать мелкую починку своей одежды и снаряжения бойцами, крупную в соответствующих мастерских.

      4.Командирам соединений и моему замести-телю генерал-майору Пляскину привести в войсковых частях наличное инженерное имущество в исправное состояние, особенно шанцевый инструмент и чехлы к нему. Принять самые решительные меры к обеспечению бойцов положенным шанцевым инструментом и организовать сбережение его наравне с боевым оружием.

      5.Боевой транспорт, хозяйственное и техни-ческое имущество привести также в должный порядок, и на этом обслуживающий состав научить четкому безотказному и своевременному обеспечению боев[ого] состав[а] всем необходимым.

      6.Командирам соединений, частей и началь-никам штабов к 22.02.1943 г. закончить ведение журналов военных действий; в десятидневный срок разработать описания отдельных выдающихся эпизодов боевых действий разведывательных подразделений, штурмовых групп, снайперов
      и усиленного стрелкового батальона в наступательном и боронительном бою.

      7.Всей системой обучения и воспитания и, наряду с этим, приведением в исправное состояние оружия и всего материально-технического осна-щения добиться еще большего повышения бое-способности частей и готовности их в любой момент выступить в бой.

      8.Командирам соединений и отдельных частей армии о получении настоящего приказа подтвердить.Свои приказы и календарные планы по боевой подготовке представить мне к 20 февраля 1943 г.
      В распоряжение УНКВД имеется 180 чел. спе-циалистов-саперов из подразделений войск НКВД и МПВО, которых считаю наиболее целе-сообразным использовать для проведения кон-трольных обходов разминированных воинскими частями участков. Командирам подразделений войск НКВД и МПВО отдан приказ о комплектовании из специалистов контрольных групп, которые с 25.02 смогут начать контрольные обходы. Прошу Ваших указаний воинским частям о ежедневной информации УНКВД о проведенных ими работах по разминированию, без чего мы не сможем организовать эффективный контроль за качеством разминирования.

      Начальник УНКВД Сталинградской области, комиссар госбезопасности III ранга
      Воронин

      Comment


      • #4
        Originally posted by Dann Falk View Post
        On February 16 1943, the 64 Army receives a Secret Order #0804, checking on the results of the progress of combat training during 12, 13 and 14 February 1943.

        My question is, this order was not signed by General Shumilov the commander of the 64 Army but by:

        Head of the NKVD of the Stalingrad area, the Commissioner of State Security Grade III Voronin.

        Why is a NKVD officer issuing such an order and not the army commander?

        Thanks for any help on this question.

        Dann
        I guess as the Stalingrad area became an internal, not frontline zone, the regional NKVD commander was superiour towards the Army commander and plaid some controlling role here. It's as if a front commander tested his troops.
        Some similar case may occur here.
        If you fire a rifle at the past, the future will fire a cannon at you.....

        Comment


        • #5
          OK...Good info,

          But I would still like to know how Voronin came to be issuing orders to an army that helped to destroyed the German 6th Army and a Lieutenant General (Shumilov) that just captured Field Marshal Paulus?

          Comment


          • #6
            Originally posted by Dann Falk View Post
            OK...Good info,

            But I would still like to know how Voronin came to be issuing orders to an army that helped to destroyed the German 6th Army and a Lieutenant General (Shumilov) that just captured Field Marshal Paulus?
            The 64th Army was subordinated to Trubnikov's Operative Group (;ater Stalingrad Operative Group). Possibly this order could be somehow connected with this group command.
            If you fire a rifle at the past, the future will fire a cannon at you.....

            Comment


            • #7
              This is a quick translation...#7 appears to be about training?

              DIRECTIVE Stavka number 46053
              The commander of the Don Front
              ABOUT THE ORGANIZATION MANAGEMENT remains
              At Stalingrad TROOPS

              Cc: Chief of the General Staff of organizational management
              February 5, 1943 17 h 50 min

              GHQ orders:

              1. In connection with the redeployment of field management Don front 2
              Front Command troops remaining in the area of Stalingrad, to assign to the deputy commander of the Don Front Lieutenant General K.P. Trubnikov

              2. To provide guidance to the troops, Lieutenant-General Trubnikov
              create a small task force of the army staff officers and to ensure
              direct telephone and telegraph communication with the staffs of armies and General headquarters.

              3. The remaining 62, 64 and 66th armies to include six infantry divisions:
              62 Army - 27th and 39th Guards, 24, 45, 99 and 284rd division.
              64 Army - 15th and 36th Guards, 173, 204, 214 and 233rd division.
              66 Army - 13th and 66th Guards, 116, 226, 299 and 343rd division.

              The rest of the infantry formations and units of RGC subordinate, Lieutenant-General Trubnikov directly.

              4. In the group commander responsibility:
              a) for the accommodation units and formations, with a view to ensuring the conditions for them to rest and bring myself up. Part deploy near the same
              Leznov roads;
              b) for the organization of combat training of troops and armies knocking together;
              c) guidance for the full order in the account personnel and assets in units and formations;
              d) for the tidying up parts of all types of property;
              d) for the complete demining of the surrounding area;
              e) for the collection and removal of trophy assets;
              g) for the organization supply troops.

              5. The list of compounds and individual parts of the RGC, indicating their areas dislocation and the nearest railway stations to submit to the General Staff of the cipher 8 February.

              6. Sending units and formations to produce guidelines for Bids and Ge
              Staff-General to ensure timely loading on railway transport.
              Every part of the decreasing supply prodfurazhom to follow the path of 5-7 days and a 10-day supply of unloading, Ammunition and a half and two refueling, which, on the basis of these rules, establish in advance in each of the irreducible reserve.
              Deny decreasing parts to take with weapons, vehicles and assets, not provided by the states and the report card. All the frills selected to take into account and transfer organizations to collect trophies or front-line stock. Status sent parts of color, it, acts to provide courier to the General Staff.

              7. A detailed report on the work carried out by knocking up troops,
              management in the accounting and property, sending all formations and units at Bids Directive and the General Staff to submit to the General Staff.

              Comment


              • #8
                I guess the answer is simple: the text is just a combination of pieces from two different documents. The last paragraph is not directly related to the main body (order of the 64 Army) and must be an ending part of some report from Voronin. You must have one or several pages missing.
                The order of the 64 Army could only be signed by commander and military council.
                Last edited by Artyom_A; 08 Jul 16, 06:16.

                Comment


                • #9
                  You are talking about the original doc....

                  So sections # 1-7 are from 64 Army HQ.

                  Sections # 1-8 are from a NKVD report about unit training within the 64 Army and was signed by someone called Voronin.

                  This makes sense...but the two are together in the original form. Unless someone else has any ideas...this sounds like the answer. Much Thanks

                  But, I would like to know why the NKVD was even reporting on training within a Red Army unit like the 64 Army. I thought the army and the NKVD had separate areas of responsibility.

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by Dann Falk View Post
                    So sections # 1-7 are from 64 Army HQ.

                    Sections # 1-8 are from a NKVD report about unit training within the 64 Army and was signed by someone called Voronin.
                    No, I mean the last part of the 64 Army's order is
                    "8.Командирам соединений и отдельных частей армии о получении настоящего приказа подтвердить.Свои приказы и календарные планы по боевой подготовке представить мне к 20 февраля 1943 г. "
                    The paragraph after that is from a report by chief of Stalingrad UNKVD Voronin.
                    This makes sense...but the two are together in the original form
                    Khm, on the same sheet of paper? I don't know then, still looks like docs were skewed somehow.

                    Comment


                    • #11
                      Looking closer at #8 it appears to be somewhat confusing.

                      8.Командирам соединений и отдельных частей армии о получении настоящего приказа подтвердить.Свои приказы и календарные планы по боевой подготовке представить мне к 20 февраля 1943 г.

                      В распоряжение УНКВД имеется 180 чел. спе-циалистов-саперов из подразделений войск НКВД и МПВО, которых считаю наиболее целе-сообразным использовать для проведения кон-трольных обходов разминированных воинскими частями участков. Командирам подразделений войск НКВД и МПВО отдан приказ о комплектовании из специалистов контрольных групп, которые с 25.02 смогут начать контрольные обходы. Прошу Ваших указаний воинским частям о ежедневной информации УНКВД о проведенных ими работах по разминированию, без чего мы не сможем организовать эффективный контроль за качеством разминирования.

                      8. The commander of the army and parts of the receipt of this order confirm. His orders and schedules for combat training to introduce me to the February 20, 1943.

                      In the order of the NKVD it has 180 people. in the Professional-sapper division of the NKVD troops and MoEHE considered most target-conformable to use for game-rounds-controlling military units cleared areas. The commanders of units and troops of the NKVD MoEHE ordered the acquisition of control groups of experts who will be able to start with a 25.02 monitoring rounds. I await your instructions to military units of the NKVD daily information about the work of demining conducted by them, without which we can not organize an effective monitoring of the demining quality.

                      It talks about training and then about demining. It might be that the NKVD unit (180 people) is training 64 Army personal how to remove mines from the Stalingrad area on Feb 25.

                      Comment


                      • #12
                        I believe all the text relating to the paragraph 8 is:
                        8. The commander of the army and parts of the receipt of this order confirm. His orders and schedules for combat training to introduce me to the February 20, 1943.
                        What follows after this must be a piece of another document.
                        I await your instructions to military units of the NKVD daily information about the work of demining conducted by them, without which we can not organize an effective monitoring of the demining quality.
                        That is the most conspicuous part. How could a commander expect "instructions" from this subordinates? It simply doesn't make any sense. He is giving instructions, not the other way around. Another reason to think that the text was skewed.

                        Comment


                        • #13
                          Actually, Art sent this set of Docs to me on 03/18/09

                          ...Directives .rar

                          So they were all in one set...and I would like to have a unlocked copy for these same directives...if possible

                          Comment


                          • #14
                            Oh, well. The order is on pages 26-27, signatures must be on page 28 but weren't scanned. The ending part of the UNKVD document is on page 34. I didn't copy pages which I considered irrelevant.

                            Comment


                            • #15
                              Thanks Art,

                              What you sent me are great! They are a big help in my research.

                              I still have the original Docs, but they are locked. I can not copy and paste from them. This make it very hard to work with them and or translate. If you have an unlocked copy, that you could post, it would be отлично.

                              Dann

                              Comment

                              Latest Topics

                              Collapse

                              Working...
                              X